4 Temmuz 2010 Pazar

Nereye böyle ...?


Eminim farkındasınızdır... İstanbul'da (diğer yerler hakkında pek bir fikrim yok ) insanların yoğun olarak yürüdüğü,dolaştığı, oturduğu semtlerde tabelalar dikkatinizi çekmiştir. Artık hasta olduğumuzda "Hastanelere" değil "Hospital"e gidiyoruz. Yiyecek bir şeyler almak istediğimizde "Pastaneye" değil "Patisserie"ye gidiyoruz. X hastanesi oldu X hospital, Y pastanesi oldu Y patisserie. Ben bundan son derece rahatsızım. Artık özentilikte son nokta bence. Ne gerek var ki bunları değiştirmeye. Değiştirince ne oluyor? Avrupalı mı oluyoruz? Eğitim seviyemiz mi yükseliyor? Daha mı insan oluyoruz? Sırada ne var ? Okullara "School ya da College" diyeceğiz herhalde. Kolej kelimesi çoktandır hayatımızda ama o da yetmez .Yazılışını da değiştirebilirler ilerde. Halbuki hepsinin Türkçe karşılıkları varken bu özentiliğe ne gerek var ki?

Diğer bir konu da günlük kullandığımız dildeki yozlaşma... Patisserieye,hospitale gidersek bu da kaçınılmaz oluyor herhalde. Örneğin bilgisayar kelimesi bence Türkçe'ye güzel çevrilmiş bir kelime. Etrafımda da insanlar hep bilgisayar kelimesini kullanırlardı ama son zamanlarda bakıyorum da "computer" demeye başladılar! Neden ? Hiçbir fikrim yok. Zaten "laptop,notebook" yeterince kullanılırken bilgisayarı da dilimizden çıkardık.

Bu durumda yeni nesile de çok iş düşüyor. Ama o konuda da endişeliyim. Çünkü bir Amerika,Avrupa özentisidir gidiyor.Onlar da bu akımın içinde sürüklenip gidecekler gibi geliyor.Yeni nesil bence bir çok Türkçe kelimeden bir haber olacak.Belki de kendi aralarında özel bir dil konuşuyor hale gelecekler. Türkçe'deki güzel kelimelerden habersiz olacaklar.Hani hep edebiyat kitaplarında yazardıya 'Türkçe'nin en güzel kullanımı 'İstanbul ağzıdır' diye. İşte bu cümle kitaplarda kalacak sadece...

Hiç yorum yok: