1 Eylül 2009 Salı

Afgan Kızı


Afganistan'la ilgili çok sayıda kitap okudum. Bir kısmını da burda paylaştım.Bunun yanında bazı araştırmalarım da olmuştu. Afganistan diyince benim aklıma gelenlerden biri de bu fotoğraf.


Bu fotoğrafı görmeyen yoktur sanıyorum. Ünlü fotoğrafçı Steve McCurry 1984 yılında çekmiş bu fotoğrafı. Uzun bir süre de bu kızdan ne haber alınmış ne de kimliği ortaya çıkmış. Soldaki fotoğraf çekildiğinde 13 yaşındaymış. Pakistan'da Afgan mültecilerin kaldığı bir kampta çekilmiş.

Steve McCurry bu işin peşini bırakmamış ki 2002 yılında bu kıza tekrar ulaşabilmiş. Sonuçta da sağdaki fotoğraf ortaya çıkmış büyük farklarla.


Bu kızın adı Şerbet Gula'ymış.Yıllar içinde 3 çocuk sahibi olmuş ve fotoğrafının çekildiğini de çok iyi hatırlıyormuş.Bize ilginç gelebilir ama bu ünlü fotoğraftan önce ve sonra kendisinin hiç fotoğrafı çekilmemiş.Yıllar onu çok yormuş belli ki. Gözlerinin parlaklığı gitmiş. Oldukça da yaşlı gözüküyor. Yüzünde en ufak bir gülümseme yok. Hayattan bezmiş bir halde ne yazık ki.


Her şey bir yana.Benim en çok dikkatimi çeken 1984'ten 2002 'ye kadar olan kadınların kıyafet değişimi. Soldaki fotoğrafta saçı tamamen kapalı değil,öylesine örtülmüş gibi.Diğerine baktığımızda ise Şerbet'in burka giydiğini görüyoruz. Yıllar içinde baskı git gide artmış.


Okuduğum kitaplarda Afganistan'ın eski hali anlatılıyordu arada sırada. Eskiden kadınların mini eteklerle dolaştığı çalışma hayatında oldukları yazıyordu. Bana imkansız gibi geliyordu bu durum. Bu fotoğrafta da bunu kısmen görebiliyoruz.


(Fotoğraf kaynak : http://www.milliyet.com.tr/ )

6 yorum:

mutfakcini dedi ki...

Zaman ne çok şey alıp götürüyor insandan.Bakışlarındaki umut kaybolmuş..Gözlerinin güzelliğiyse ömre bedel.Çok seviyorum bu resmi..anlamını..

MAVİ UMUT dedi ki...

Ne büyük yorgunluk var yüzünde..çocukluk umutları yerine kaygıya bilinmezliğe bırakmış sanki. Kaderi güzel olmadıktan sonra gözler güzel olsa ne yazar, güzel ve umutla bakamadıktan sonra.

Kumsal dedi ki...

Madon naya benziyo

Hayatın Ressamı dedi ki...

bu fotoğrafın hikayesini daha önce okumuştum.evet 2002'de çok yorgun ve ümitleri bitmiş görünüyor.

Zeugma dedi ki...

Ek Bilgi:
Şarbat Gula, (doğum 1972) fotoğrafı National Geographic dergisine 1985 yılında kapak olduktan sonra geniş kitlelerce tanınan Peştun kökenli Afgan kızı.

Bence Agganistan denilince ilk akla gelendir, bir sembolmüş gibi..
Paylaşım için teşekkürler canım:)
Sevgilerimle..

Miyozu dedi ki...

ilginç geldi... baya değişmiş ama