20 Temmuz 2009 Pazartesi

Kabil'in Kitapçısı



Afganistan ile ilgili okuduğum,yeni biten bir başka kitap daha. Kabil'in Kitapçısı. Afganistan'a aslında özel bir ilgim yok ama bakıyorum da o ülkeyle ilgili okuduğum 3.kitap olmuş. İlk ikisi Uçurtma Avcısı ve Bin Muhteşem Güneş'ti.


Aslında artık sıkıcı olmaya başladı bu durum benim için. Çünkü her kitapta aynı şeyi okuyorum. 3 kitapta da okuduğum ortak şeyler şunlar :


-- Kadına değer verilmiyor. Hatta düşman gibi görülüyor.Dışlanıyor. Burka giymeye zorlanarak dikkat çekmesi engelleniyor.


--Kadınlar,yanlarında akrabaları olan bir erkek olmadan dışarı çıkamıyorlar.


-- Erkekler kesinlikle 2.bir kadınla evleniyor. İkinci kadın çocuk yaşta oluyor.


--Kız çocuklar okula gidemiyor. 12-13 yaşlarında yaşlı insanlarla evlendiriliyor. Fikirleri sorulmuyor bile.


--Kadınların neredeyse ağızlarını açmaları yasak.


--Erkek çocuğa değer veriliyor.


--Otobüslerde kadınlar için ayrı bir bölüm var. Otobüsün en arkası ve çok dar bir alan.


Daha çok şey çıkarılabilir ortak özellik olarak ama şimdilik aklıma gelenler bunlar. Okurken artık içim sıkıldı. Kadınlara yapılan haksızlıklar bu ülkede had safhada. Bir kere o burkayı giydirmek başlı başına bir haksızlık.


Kabil'in Kitapçısı'nda diğerlerinden farklı olarak şöyle bir şey var. Norveçli yazar,Afganistan'da kitapçı olan bir aileden rica ederek onların evinde 3 ay kalıyor. Onları gözlemliyor. Yaşadıklarını yazıyor. Her zaman izlemesi mümkün değil tabii ki. Bu durumda da anlatılanları yazıyor. Afganistan'da kitapçı olmak garip bi durum tabii. Çünkü okuma yazma oranı çok düşük.Bu aile biraz daha orta seviye bir aile sayılabilir yani. Ama yine de durum değişmiyor. Kitapçı olan bir ailede erkek çocuğun eğitimine öncelik veriliyor.


Ben artık Afganistan ile ilgili bir süre başka kitap okumam herhalde. Üst üste okuyunca çok etkiliyor insanı. Diğer 2 kitabı da blogumda yazmıştım . Okumak ve bilgi edinmek isteyenlerin bilgisine... :)


2 yorum:

Adsız dedi ki...

Kadına değer verilen bir toplum var mı?

Kadina Dair dedi ki...

malesef PurpleDream öyle bir ülke yok. ama bu kadar hor görülmüyor bence diğer ülkelerde. hepsi hakkında bir fikrim yok tabii ama tahmin sadece. en kısa zamanda düzelmesi dileğiyle.