15 Haziran 2009 Pazartesi

Doğru bilgiye ulaşmak lazım



Şu internet güzel şey gerçekten de. Bilmediğimiz ne varsa anında öğrenebileceğimiz , elimizin altındaki altın madeni.Ama bazen internette bile bulamadığım şeyler olabiliyor.

Ben araştırmayı çok seven , bilmediği bir şeyi hemen öğrenmek isteyen ve bu yüzden de interneti çokça kullanan biriyim.

Bildiğiniz gibi 2007 yılı "Mevlana Yılı"ydı. Mevlana'yı bilmeyenlere onu tanımak için güzel bir fırsattı bence. Özellikle de yurtdışında.Çünkü Türkiye'de olup da Mevlana'yı bilmeyen olduğunu sanmıyorum. O zamanlar da ilgimi çekmişti hayatıyla ilgili yazıları okumuştum internetten. Arada bir e-maille şiirleri sözleri vs gelir okurum. Güzel sözlerdir. Fark edemediğiniz bir çok şeyi onun satırlarında bulursunuz.Benim Mevlana merakım bu aralar yine gündeme geldi. Çoğu eserini okumamıştım hazır tatildeyken okuyayım dedim. İnternette bulacağımı ummuştum. Ama istediğimi bulamadım. Dediğim gibi internet büyük bir altın madeni ama ordaki bilgilerin hepsi de doğru diye bir şey de yok. Ayırt etmek zor oluyor. Bir sürü söz , bir sürü şiir, bir sürü yazı var. Ama hepsinin Mevlana'ya ait olduğunu nerden bileceğim ki ben. Yazarını bilmeyen altına Mevlana yazıp geçiyor. Bir ara bu Can Dündar'a çok oluyordu. Her güzel yazının altına Can Dündar yazıp geçiyorlardı.Bu da o hesap. Bu yazıyı yazmadan önce yine araştırdım ama emin olamadım. Mevlana yılında bir web sitesi açılmıştı www.mevlanayili.gov.tr idi. Oraya bakmak istedim ama eserlerine çok öncelik verilmemiş bu sitede de. Dünyaya tanıtmak istediğiniz ünlü bir insanın eserlerini neden o siteye koymazsınız onu da anlamadım.Eserleri başlığı altında çok şey bulacağımı düşünmüştüm ama yoktu malesef.Biraz daha zenginleştirilebilirdi bence. Yoksa var da ben mi göremedim acaba? Bu yazıyı Mevlana'dan güzel satırlarla bitirmek istiyorum :


Ey yiğit! Yazgıya bahane bulma,
Yükleme kendi suçunu başkasına.
Suçunu gör, dönüp de etrafında kendinin.
Kendindendir, gölgeden değil çektiklerin.
Ne yaptın da sana dönüşünü görmedin?
Ne ektinde ektiğini biçmedin?
Eylemlerin ruhundan ve bedeninden doğar.
Çocuğun gibi sonra gelip eteğinden tutar

2 yorum:

Sevgi Küçük dedi ki...

sana kesinlikle katılıyorum! 2007 de ben aklımı kaçıraccaktım güzelim fırsat gidiyor diye. geçenlerde buradaki arkadaşlarıma hediye olarak onunla ilgili kitap bakayım dedim..evet ingilizce olanlar var da malum, çeviriler her zaman düzgün olmuyor. emin olamayınca ilgili kurum sayfalarından bakıp tavsiye edilen eseri alayım dedim. ve tabii ki yok öyle bir şey! insan çevirisini yaptırıp, doğru çevrildiğinden emin olup sonra da onu paylaşmaz mı? ama yok işte!! mecburen arkadaşların Türkçe öğrenmesini bekliycem!! :P

Kadina Dair dedi ki...

malesef çok ilgisizler bu konuda. böyle önemli insanları tanıtamıyoruz yurt dışına. büyük eksiklik.