23 Mayıs 2009 Cumartesi

Neden ALO deriz?



Telefonda hemen hemen hergun kimbilir kac kez kullandigimiz "Alo" sozcugu, gercekte bir sevgilinin kisaltilmis adidir. Sevgilinin tam adi Allessandra Lolita Oswaldo'dur. Bu sevimli genc kiz, telefonu icat eden, A.Graham Bell'in sevgilisiydi. Graham Bell telefonu icat edince ilk hatti sevgilisinin evine cekmisti. Atolyesinde telefon calinca arayanin Allessandra Lolita Oswaldo'dan baskasi olamayacagini bildiginden Graham Bell, telefonu acar acmaz "Allessandra Lolita Oswaldo" diyordu.
Bell, zamanla sevgilisine, adini kisaltarak hitap etmeye basladi ve telefonu her acisinda onu "Ale Lolos" diye karsiladi. Calismalari uzadikca Graham Bell, sevgilisinin adini daha da kisaltti ve iki heceli bir ad buldu. Bu kisa ad "Alo" idi. Allessandra Lolita Oswaldo, gelistirip, tum kente yaymaya calistigi telefondan baska birsey dusunmeyen sevgilisinin bitmek tukenmek bilmeyen deneylerinden rahatsiz olmaya baslayinca Graham Bell'i telefonuyla basbasa birakip onu terketti.Yasli Bell, sevgilisinin birgun onu arayacagi umuduyla telefonun basindan ayrilmadi. Kentte cekilen telefon hatlarinin sayisi da giderek artmaya baslamisti. Graham Bell'i artik baska kisiler de ariyordu.
Fakat o, telefonun her calisinda kendisini sevgilisinin aradigini sanarak telefonunu "Alo" diyerek aciyor ve artik herkes "Alo" diyordu. O gunlerde hemen herkes telefonu actiklarinda Alexander Graham Bell'in anisina saygi olarak "Alo" demeye basladi. Bugun tumumuzun kullandigi "Alo" sozcugu iste o gunlerden gunumuze uzanmaktadir.
Kaynak : Internet

2 yorum:

absalom dedi ki...

kadındaki şansa bak :)
telefonu bir türk icat etseysi mesela bütün dünya telefonu gülizar diye acabilirdi...

kıskandım grahamı valla :)

Kadina Dair dedi ki...

gülizarı da "gül" diye kısaltırdık :)